hren
KANDIDATI IZABRANI NA PREDIZBORIMA
Obitelj, moral, kršanski svjetonazor i domoljublje, vrijednosti su o kojima su kandidati s liste Hrasta u 9. izbornoj jedinici, ovog četvrtka razgovarali s građanima Kaštela, a koje imaju važno mjesto u programu ovog političkog pokreta, koji je okupio ljude istih i sličnih vrijednosti iz različitih zajednica i udruga.

Kandidacijske liste Hrasta za parlamentarne izbore sastavljene su prema rezultatima predizbora, odnosno prema glasovima podrške od strane građana pa je tako i lista za 9. izbornu jedinicu sastavljena na isti način. Listu predvodi povratnik iz Kanade dipl. ekonomist i član GROZD-a Zdravko Roško, koji nam je objasnio razloge njihovog udruživanja.

Do sada bez predstavnika u Saboru

- Svatko od nas ima više razloga, a zajednički nam je što do sada u Hrvatskom saboru nije postojao saborski zastupnik, koji je zastupao kršćanske svjetonazore u skladu s kojima mi živimo i mislimo da je krajnje vrijeme za naš ulazak u Sabor. Isto tako, osobno nisam zadovoljan ni odnosom prema generalu Gotovinu, a ono što želimo promijeniti je i Zakon o suzbijanju diskriminacije, koji nam nije potreban, ali su ga donijeli jer je moda i drugi ga imaju. Jedan od razloga našeg udruživanja i želje za predstavnikom u Saboru je i loše stanje u hrvatskom gospodarstvu, gdje se ne može poslovati bez korumptivnih radnji. Da bi dobili posao morate poznavati političare ili nekoga iz lokalne samouprave, zapošljavaju se rođaci i sve u hrvatskom gospodarstvu i odnosima unutar njega podsjeća na jedno veliko blato – kazao je Roško navodeći da se stanje u gospodarstvu može poboljšati informatizacijom države i stvaranjem mogućnosti da se na jednom mjestu mogu dobiti različite dozvole i ostali akti, smanjenjem proračuna, Ustavom utvrditi granice zaduživanja, izbalansirati deficite s nekim državama poput Kine, ali i ukinuti skoro trećinu propisa koji poduzetniku stavljaju bespotrebni jaram oko vrata.

Drugi na listi za 9. izbornu jedinicu je profesor filozofije i sociologije Miljenko Marić, koji je u Hrast došao iz udruge roditelja 4+ i koji se posebno zalaže za dijelove njihovog programa vezane uz obitelji i djecu.

Pravo na život od začeća

- Dugo bi bilo nabrajati za što se sve zalažemo, ali jedan od naših glavnih ciljeva je omogućiti majkama sa četvero i više djece da izaberu ako žele, status majke-odgojiteljice. Isto tako tražimo izmjenu zakona kojim bi se ženama omogućio raniji odlazak u mirovinu, a posebno želimo uvođenje besplatnog osnovnog i obvezno srednjoškolsko obrazovanje.  Želimo školovanu naciju, a danas vidimo da ni fakultetski obrazovana osoba nije dovoljno educirana za sve što je u životu čeka. Zalažemo se i za ukidanje poreza na dječju hranu, odjeću i opremu. Mi smo za zaštitu života od začeća do prirodne smrti pa otvoreno kažemo da nismo za abortus i eutanaziju te zbog toga tražimo promjene Zakona iz 1978. godine, koji je „liberalniji“ nego bilo koji sličan zakon u Europi. Mi smo ujedno i za zaštitu obitelji i braka kao zajednice jednog muškarca i jedne žene. Nikoga ne diskriminiramo i ne prozivamo, ali smo protiv izjednačavanja istospolnih zajednica sa brakom muškarca i žene – dio je iz programa Hrasta o čemu nam je govorio Marić.

- Većina onog lošeg što se događalo u hrvatskoj politici i životu nisu samo grijesi onih koji su bili na vlasti već i opozicije jer su i oni od političkog življenja uzimali samo dobre stvari. Kada se sve sažme, cijela politička nomenklatura može se optužiti za veleizdaju. Prvo su obezvrijedili rad i radnike i stvorili golemu pustu ledinu kako bi omogućili tuđe bogaćenje i bahaćenje. Svi su postali menadžeri, radnici su nestali. Uzeli su skupe financijske savjetnike da ih savjetuju, poput Borislava Škegre, koji je u isto vrijeme zastupao tuđi kapital i savjetovao predsjednicu Vlade. Zanimljivo je kako svi oni znaju kako nešto napraviti, znaju gdje su problemi, a ništa ne urade...Danas kada su sve uništili opet se javljaju sa porukama: mi ćemo vas voditi, mi znamo. Na žalost, nikada nisu gledali narodni interes već samo svoje osobne – bio je kričan mr.sc Miro Plavčić.

O ulasku u Eu kandidati Hrasta imaju jedinstveno mišljenje, pa stoga traže da se najprije ljude upozna što znači ulazak u EU, potom da im se da mogućnost da sami odluče.
- Nismo niti protiv niti za ulazak u EU pod svaku cijenu – kratko su nam rekli.

Osim Roška, Marića i Plavčića s Kaštelanima su u četvrtak razgovarali i poduzetnik i član neokatekumenske zajednice Ivan Pavlinović te član Hrvatskog kulturnog vijeća i liječnik Pavo Krtalić. Svi oni pozvali su Kaštelane da u nedjelju izađu na izbore te svoj glas daju njihovm političkom pokretu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_5221)

  ma svaka čast vama,ali vi kao pojedinci nemožete napravit ništa zato tribate biti s jačima,

  oko 8 godina prije
 • (Gost_6315)

  ivane,ali si opet prominija dres?

  oko 8 godina prije
 • (Gost_9547)

  Ovi su pravi,nema dileme...

  oko 8 godina prije
 • broj glasova-broj komentara (Gost_97)

  Izgleda da će broj glasova i komentara na ovaj post biti jednak.
  Ove strančice nikako se \"dozvati pameti\" svaki izbori \"iznjedre po 10-ak novih strančica i lista koji za sebe drže kako su oni jedini baštinici nacionalnih interesa , svi ostali ih nikako ne mogu razumjeti.
  Do kada tako? Do god je izbora bit će i bisera-nažalost.
  8)

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7177)

  Hrast je poznat i svaka im čast!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_3706)

  evo njima cemo glas dat bar radi ukidanja abortusa,triba im radi toga dati potporu,to je jedan od najgorih cinova to je ubojstvo planirano te se ceka da ga pocinis,odlucan si i to zelis,to je nesto najgore....glasajte za hrast,djete je blagoslov djete je poklon bozji...kolko ljudi danas ide na umjetne oplodnje,pa cak i tamo im ne uspjeva,a neki tek tako gase te jos nerodene zivot,bar to ukinimoo...znam svi su isti svi pricaju,al ovo mi se svidilo i dajte im glas,svak sansu zasluzuje...

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara