hren
 

Kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović te predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić, povodom 30. svibnja, Dana državnosti, uputili su čestitke građanima Kaštela, a čestitke su uputili i članovi nekih političkih stranaka te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Dan uoči obilježavanja Dana državnosti, predstavnici i izaslanstva kaštelanske Gradske uprave i više udruga položili su cvijeće i upalili svijeće pred spomenikom Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću te u spomen obilježju Memorijalnog parka na Malačkoj.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku poginulim suborcima pred Upravnom zgradom u tvornici Sv. Juraj, članovi Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, obitelji poginulih branitelja, rukovodstvo CEMEX-a, predstavnici Grada Kaštela i kaštelanskih braniteljskih udruga, obilježili su 20. godišnjicu osnutka ove udruge i Dan državnosti.

DOPUNSKA NASTAVA ĆE SE ODRŽAVATI U ŠKOLAMA
Vladinom Uredbom o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi znatno je povećan broj izlazaka na popravne ispite te se time daje prilika mnogim učenicima da završe razred u ovoj školskoj godini. Ovom Uredbom žele se ublažiti posljedice nastavne godine u kojoj su više od mjesec dana štrajkali nastavnici, a potom i zbog pandemije koronavirusa zbog koje su učenici nastavu pratili online.

U nedjelju ujutro u dijelovima Zagore temperature bi mogle pasti do samo 5°C
Za razliku od prethodnih nekoliko dana, kraj tjedna ponovno nam donosi nestabilnije vrijeme. Posljednji mjesec klimatološkog proljeća završit će u znaku nestabilnog i svježijeg vremena od prosjeka.

U KAŠTELIMA KLAVIR, VIOLINA, VIOLONČELO, TROMBON, FLAUTA, KLARINET, TRUBA I GITARA
Glazbena škola Josipa Hatze raspisala je natječaj za upis u 1. razred osnovnog glazbenog obrazovanja u školskoj godini 2020/2021 u matičnoj školi u Splitu, dislocirani odjel Kaštela. Postupak prijave kandidata za upis u osnovnu glazbenu školu vrši se putem online aplikacije na web stranicama škole, gsjh.hr, a prijave traju od 1. do 16. lipnja 2020.

Predstavnici Gradske uprave i Gradskog vijeća te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i pojedini građani Kaštela, ovog će petka, 29. svibnja, ususret Danu državnosti, položiti vijence i upaliti svijeće pred spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću te na spomen obilježju u Memorijalnom parku na Malačkoj.

GRADONAČELNIKOVA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Kako je i obećao na početku svog mandata, da će na kraju svake protekle godine, novinarima, a time i javnosti, podnijeti svojevrsno izvješće o radu, planovima i projektima, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović održao je ovog četvrtka konferenciju za medije na isteku treće godine svog mandata. Zadovoljan je postignutim , no kako kaže, uvijek se može i više.

HZJZ IZDAO NOVE PREPORUKE ZA ODRŽAVANJA JAVNIH DOGAĐANJA I OKUPLJANJA
Sukladno reaktivaciji mjera javnih događanja i okupljanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, HZJZ je u četvrtak, 28. svibnja izdao nove preporuke gdje su uz opće preporuke koje govore o pojačanoj higijeni ruku, fizičkoj udaljenosti te maskama za lice, istaknute i preporuke koje ograničavaju ukupan broj sudionika u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

Sunčana srijeda uz dozu bure pokazala se idealnom za, doduše rijetke, šetače koji su ovaj lijepi svibanjski dan iskoristili za ćakulu i šetnju Kaštelima.

JOŠ SE UVIJEK MOŽETE PRIJAVITI
Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je poziv na testiranje kandidatima za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajca koji će se za kandidate i kandidatkinje s područja PU splitsko-dalmatinske održati u utorak, 2. lipnja 2020. godine u 8 sati i u 13 sati u Obrtničko tehničkoj školi u Splitu na adresi Plančićeva 1. Selekcijski postupak će se odvijati sukladno preporukama nadležnih epidemioloških službi.

PRIJAVE ZA DRUŽENJE U TIJEKU
U spomen na prve dane svog postojanja, ratnici 4. brigade, u ponedjeljak, 1. lipnja, organiziraju svečano obilježavanje osnutka stare 1.bojne svoje brigade, koje će se najvećim dijelom održati na Resniku u Kaštel Štafiliću.

VJENČANJA, POGREBI, MANIFESTACIJE
Svi koji su narednih dana planirali ući u bračnu luku to će moći učiniti uz veći broj gostiju, a od ovog vikenda  nastavit će se i pojedina sportska događanja, stoji u najnovijim odlukama nacionalnog Stožera Civilne zaštite.

HZJZ IZDAO UPUTE ZA PROVEDBU MATURE U LJETNOM ROKU
Ovogodišnjim maturantima preostalo je tri dana do kraja školske godine nakon čega ima preostaje deset dana do početka ljetnog roka državne mature koja će biti od 8. lipnja do 24. lipnja  te drugi blok polaganja izbornih predmeta od 24. lipnja do 3. srpnja. Sukladno tome HZJZ izdao je Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa u ljetnom roku koje su izrađene u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja

U SIJEČNJU OVE GODINE JE NAPISAO OPORUKU
Na splitskom groblju Lovrinac u utorak, 26. svibnja na posljednji počinak ispraćen je svećenik splitsko-makarske nadbiskupije mons. Bobo Delić koji je posljednjih 16 godina svoju Svetu službu obnašao u župi Svetog Mihovila u Kaštel Kambelovcu.

Nakon što prestane isplata potpora za čuvanje radnih mjesta, koje prima stotinjak tisuća poslodavaca za 600.000 zaposlenih, Hrvatska bi mogla uvesti subvencije za kratki rad po uzoru na Austriju, Njemačku, Švedsku i niz drugih europskih država koje preko skraćenog radnog vremena stimuliraju poslodavce da zadrže radnike, piše Večernji list.

OTKAZANO I NATJECANJE ZLATNI CVIJET
Na popisu manifestacija,  koje se ove godine nisu održale zbog mjera zaštite u tijeku pandemije koronavirusa, su i tradicionalne proljetne manifestacije u Kaštelima, eko akcija Lipa su lipa moja Kaštela te Praznik cvijeća pa su Kaštelani tako ovog svibnja ostali zakinuti za organizirane akcije čišćenja i uređenja te proglašenje najboljih i najuspješnijih cvjećara, vlasnika perivoja, vrtova i okoliša.

Djelatnici u trgovinama diljem Hrvatske, koji su se obradovali da će napokon i oni imati dva uzastopna slobodna dana ovog vikenda, praznik i nedjelju, ipak će ostati razočarani, jer je nacionalni Stožer Civilne zaštite donio  izmjenu Odluke o radnom vremenu i načinu rada u trgovinama, kojom se ukida zabrana rada trgovina nedjeljom.

GRAD KAŠTELA OSIGURAO SREDSTVA
- Radi se o dvije radiologinje koje bi naizmjenično dolazile u ambulantu u Kaštel Starom prema unaprijed dogovorenim terminima i to dva puta tjedno tijekom ugovorenog razdoblja. Ovisno o interesu i potrebama pacijenata iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije navode kako je moguće uvesti uslugu radiologa dodatno još jedan dan u tjednu kako bi svi pacijenti što prije dobili potrebnu skrb - stoji na službenim stranicama Grada Kaštela te navode kako je s Domom zdravlja ugovorena usluga radiologa u razdoblju od 1. lipnja do 31. prosinca 2020. godine.

PRILIKOM DOLASKA U ŠKOLE NUŽNO JE PRIDRŽAVANJE MJERA HZJZ
Epidemija koronavirusa u svim je hrvatskim školskim ustanovama utjecala na termine testiranja predškolaca koji su prolongirani za kraj svibnja, odnosno početak lipnja. Tako je i u kaštelanskim osnovnim školama koje su objavile kako se nastavljaju aktivnosti vezane uz utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta te će škole, roditelje pravovremeno informiran.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij