hren

- U Štafiliću je jutros samo na trenutak glazba stala. Stala je da šutnjom pozdravi i oda počast njemu koji je bio sam glazba. Sve note i rići su iščezle na trenutak da mu dušu ispratu u dom Oca nebeskog – napisali su danas na svom Facebook profilu članovi Bijaćke vile, opraštajući se s tugom u srcu od svog velikog prijatelja Pere Klišmanića.

No, nije glazba na trenutak stala samo u Štafiliću nego u svim Kaštelima pa i šire, svugdje gdje klapska i pučka pisma nešto znači, jer nas je danas zauvijek napustio 56-godišnji Pero Klišmanić, čovjek s iznimno bogatim klapskim stažom i kao pjevač i kao voditelj nekoliko klapa, koji je odgojio brojne generacije kaštelanskih klapskih i pučkih pivača.

Još kao mali dječak pjevao je u crkvenom zboru u Kaštel Štafiliću, baš poput članova svoje obitelji, koji su njegovali ljubav prema glazbi. Svirao je Pero i u HGD-u Zrinski, pjevao u Bijaćkoj vili, vodio je štafilički crkveni zbor, pjevao je drugog tenora u klapi Mastrinka, s kojom je nastupio i na Omiškom festivalu, kao i drugog tenora u Pučkim pivačima KUD-a Ante Zanimović s kojima je snimio i CD tradicionalnih pjesama. Osnovao je i vodio žensku klapu Mendula, bio je voditelj i ženske klape Pricviće iz Žrnovnice, a u njegovom bogatom klapskom radu nije nedostajalo ni suradnje s brojnim drugim klapama.

Od njihovog osnutka bio je bariton Pučkih pivača Donjih Kaštela, koji u svom radu i nastupima žele sačuvati stare napjeve od potpunog zaborava, čime je i Pero pokazao kolika je njegova ljubav prema Kaštelima, kaštelanskoj tradiciji i običajima.

Mnogo je toga što bi se o Peri moglo napisati, no možda su njegovi Pučki pivači najbolje opisali čovjeka, za kojeg su postojali samo epiteti poput dobar, duhovit, veliki zafrkant i čovjek koji je volio život.

- Kad dođe momenat nek se pisma opet sama zaustavi i ka šta si Pero reka; polako, tiho, nježno, nek traje zvuk i timbar, rastegnite je, guštajmo...tog momenta dragi naš Pero, znat ćemo da si s nan i da si se doša javit...- napisali su Pučki pivači Donjih Kaštela.

Njegovim Pučkim pivačima, klapama, zborovima i svim ostalim poklonicama glazbe, a posebno obitelji Klišmanić, sućut povodom Perine smrti upućuje i Portal grada Kaštela.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij