maskare

Mediji su danas objavili kako je iz Brazila stigla vijest da će najveće karnevalske povorke u svijetu, ona  u Rio de Janeiru te u Sao Paulu, koje su se trebale održati krajem veljače, biti odgođene, a njihovo održavanje prolongirano je za travanj. Naravno, razlozi su u novom valu pandemije, a hoće li pandemija možda pokvariti i krnjevalska događanja u Kaštelima, pokušali smo doznati među članovima sva tri kaštelanska krnjevalska društva.

- Mi smo s pripremama započeli, radi se na Maškaduru, planiramo točke i nadamo se da neće biti nekih većih problema. Ako na snazi budu mjere koje od nas traže maksimalno smanjenje broja sudionika krnjevalske povorke i zabrane okupljanje za veći broj ljudi, sve ćemo odraditi kao i lani, tek s našim članovima, bez velike pompe, ali krnjo se mora zapaliti i Maškadur mora vidjeti svjetlo dana – kazao nam je s osmijehom Ante Šuško , predsjednik KKU Poklade, naglasivši da ako ne bude drastičnih izmjena u epidemiološkim mjerama, donjokaštelanske maškare svog krnju će zapaliti, već prema tradiciji, na Pokladni utorak, 1. ožujka.

I Ivan Radilović, novi predsjednik KU Polantana, potvrdio nam je da su u ovoj krnjevalskoj udruzi već započeli s pripremama, naglasivši da se ove godine u pripreme uključio i novi umjetnik Ante Jureškin. Na krnji i točkama već se radi u njihovim prostorima u Kaštel Gomilici, a ako sve bude onako kako bi maškare željele, kambelovski krnjeval održat će se u nedjelju, 20. veljače.

Sućurački krnjeval od svojih početaka održava se subotu prije Pokladnog utorka pa bi tako ove godine Sućurani sve mogli nasmijati 26. veljače. No hoće li biti tako, odlučit će epidemiološke mjere, ali i oni su ustvrdili da će krnju zapaliti, jer tradicija se mora održati. Kako nam je kazao Mario Ban – Buiš ovih dana radi se i na pripremi njihovog satiričkog lista Mašogadur,

Kaštelanske maškare su optimistične, no za realizaciju planiranog trebat će ipak pričekati vidjeti kakvo će stanje s brojem oboljelih i epidemiološkim mjerama biti  za približno mjesec dana. No, svi su složni, krnjo u sva tri društva platit će glavom, a onda možda nam svima bude bolje.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno