centar mir mala

Djelatnici i korisnici centra za rehabilitaciju Mir u Rudinama danas su proslavili 25 rođendan svoje ustanove, koja cijelo to vrijeme pruža usluge djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s intelektualnim poteškoćama.

Okupili su se danas u centru Mir brojni gosti, prijatelji, suradnici i domaćini, a bila je ovo prigoda da se svi prisjete samih početaka izgradnje i uređenja centra. Kroz centar koji se 1997. godine izgradio uz pomoć Grada Kaštela, koji je donirao zemljište,  Splitsko –dalmatinske županije, resornog Ministarstva i brojnih donatora, do sada je prošlo više stotina korisnika trajnog, privremenog ili dnevnog smještaja i rehabilitacije. Od osnivanja centra Mir do danas cilj je bio pomoći korisnicima i njihovim obiteljima u svakodnevnom životu.

Upravo o tom cilju govorio je na proslavi ravnatelj Centra Mir Boško Rozga.

- Centar Mir kroz ove godine stekao je jedan poseban status i mogu reći da je ovo jedinstvena ustanova, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. U našem radu želimo osluškivati bilo društva, želimo se prilagođavati potrebama tog društva i da naše usluge budu u skladu s potrebama zajednice. Na taj način nastojimo biti servis ne samo za pojedince već čitave obitelji, jer znamo da svaka obitelj u kojoj živi netko s problemima, te probleme svakodnevno proživljava – kazao je, između ostalog, Rozga.

Rozga se ovom prilikom zahvalio svima koji su tijekom četvrt stoljeća sudjelovali u radu Mira ili ga pomagali, od korisnika, roditelja i obitelji do zaposlenika i suradnika. Posebno je zahvalio svojim prethodnicima Luciji Čikeš i Borisu Maričiću, koji su uspjeli Centar dovesti na razinu usluge koju danas pruža. Pri tome je posebno naglasio značaj prve ravnateljice dr. Lucije Čikeš, koja je i pokrenula cijelu priču o izgradnji  centra i u njega dovela nekoliko desetaka osoba s posebnim potrebama koji su ratnih godina morali napustiti centar u Vrlici.

Tog razdoblja prisjetili se i dr. Lucija Čikeš, ali i veliki njemački humanist Otto Hirsch, koji je zajedno s Čikeš sudjelovao u prvim koracima nastanka Mira.

centar mir tekst

Proslava u centru Mir bila je ispunjena brojnim emocijama, a neki od djelatnika, koji su „gradili“ Mir svih proteklih 25 godina, ovog su dana dobili posebne zahvale.
Zahvalnice su otišle i u ruke brojnih dugogodišnjih prijatelja i suradnika. Među onima koji su uveličali ovu proslavu bili su i predstavnici Grada Kaštela predvođeni gradonačelnikom Denisom Ivanovićem, predstavnici Županije, brojnih udruga i ustanova iz područja socijalne skrbi, prijatelji iz Rotary kluba i MK Plavi vitezovi, dugogodišnji prijatelj centra Mir Zoran Đogaš, članovi Tria Gušt, nogometaš Ivica Mornar i drugi.

Stigao je u Mir ovog dana i popularni Jole, uz kojeg su mnogi zapjevali i zaplesali, a pjevala je publika i uz klapu Sv. Juraj HRM-a i žensku vokalnu skupinu Kaštelanke.

Na samom kraju događanja prva ravnateljica centra Mir dr. Lucija Čikeš novim „snagama“ u centru uputila je poruku.

 Samo nek nastave ovako kao što rade do sada, a mislim da rade vrlo dobro. Nek vode računa o svim segmentima, i korisnicima i zaposlenicima i objektima i nek šire programe. Želim da im Bog da zdravlja i neka ovako nastave – s puno emocija poručila je dr. Čikeš.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno