mala

Iznimno šareno i veselo bilo je ovog prijepodneva u Kaštel Novom i Kaštel Štafiliću, gdje je u skladu s tradicijom dugom više od dva desetljeća, svečano otvoren 21. Kaštelanski praznik cvijeća, u organizaciji Turističke zajednice Kaštela i pod pokroviteljstvom Grada Kaštela.

Uvod u otvaranje ovog praznika bila je cvjetna povorka koju su činili mališani iz dječjih vrtića, vrtića Maslina, dječjeg kazališta Škatula, udruge Karol Wojtyla, a predvodile su ih članice Kaštelanskih mažoretkinja. Naravno svi u znaku cvijeća i proljeća.

Cvjetna povorka krenula je s vrha Lucijinog puta i uz pjesmu stigla do đardina u Novom, gdje je sve nazoćne pozdravila direktorica Turističke zajednice Nada Maršić poželjevši im svima ugodan boravak u cvjetnoj oazi, zahvalivši suradnicima i suorganizatorima, a posebno Vlastitom komunalnom pogonu, čiji su djelatnici odradili popriličan posao uređenja đardina.
U ime Grada nazočnima se obratila dogradonačelnica Jadranka Matok – Bosančić.

- Ponosna sam i čast mije što sam dio ovog događanja, koje je postalo jedna tradicionalna kaštelanska priča. Nadam se da će te svi u narednim danima uživati u ovom procvjetalom ambijentu. Iskoristit ću ovu prigodu da se ujedno zahvalim svima koji se već godinama trude da naša Kaštela budu što ljepša i na taj način prihvatljivija i poželjnija, kako za naše građane tako i za sve one posjetitelje  koji povremeno stižu u ovaj grad – poručila je dogradonačelnica.

01

A nakon pozdravnih govora uslijedio je program u kojem su djeca, sudionici cvjetne povorke, pokazali dio onoga čime se bave i što vole, poput recitacija, igrokaza i plesnih nastupa i dodatno zagrijali temperaturu u novskom đardinu.

Od petka do nedjelje navečer, svi zainteresirani moći će u đardinu pogledati cvjetne aranžmane i cvjetne  instalacije, različiti dendrološki materijal i suvenire, kao i zanimljive odjevne kreacije inspirirane cvijećem i Praznikom cvijeća.
Isto tako, svi koju pristignu mogu u đardinu kupiti i desetke različitih vrsta cvjetnih sadnica, koje su, u suradnji s organizatorima pristigle iz OPG-a Milan Friščić iz Malog Bukovca.

Na ovom prazniku izlagači su srednja škola Braća Radić, udruga Viola odorata. Osnovna škola Ostrog, Hrvatske šume, cvjećarnica Potočnica, domaća radinost Hrgović, Obrtnička škola iz Splita te Vlastiti pogon grada Kaštela.

Dodjela nagrada i diploma vezanih uz Praznik cvijeća te natjecanja za najljepši okoliš održat će se u subotu, u Botaničkom vrtu škole Ostrog.

Inače Praznik cvijeća kao i natjecanja odgojno-obrazovnih ustanova i natjecanja za najuređenije okoliše , dio su dugogodišnje ekološke akcije Lipa su lipa moja Kaštela, koju Turistička zajednica organizira u suradnji s udrugom Lijepa naša Kaštela, društvom Bijaći i odgojno-obrazovnim ustanovama, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Foto: Jakov Sučić
Video: Kaštela TV


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno