hren
 

ELISABETTA CAPANNELLI
Podizanje učinkovitosti hrvatskog pravosuđa, povećanje djelotvornosti javne uprave racionalizacijom administrativnih procesa i smanjivanjem birokracije te ulaganje u obrazovanje, istraživanje, razvoj i inovacije presudna su, iako ne i jedina područja javne sfere koja treba hitno reformirati.

Na karti epidemiološkog stanja u Europi koju svakog tjedna priprema Europski centar za kontrolu i prevenciju kao preporuku za usklađivanje mjera kretanja među članicama EU-a, sve brojnijim zemljama u crvenoj zoni pridružile su se i Italija i Austrija.

KRAJNJA MJERA
Unatoč porastu broja učenika i nastavnog osoblja koji su pozitivni na koronavirus ili su u samoizolaciji, ne razmišlja se o promjeni modela rada u hrvatskim školama. Online nastava provodi se u tek 19 škola, a struka smatra kako je unatoč epidemiji djeci mjesto u školskim klupama.

Na današnjoj sjednici Vlade Davor Božinović kazao kako je s obzirom na pogoršanje situacije, Ravnateljstvo civilne zaštite definiralo lokacije i krenulo s pripremama za organizaciju izvanbolničkih smještajnih kapaciteta.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da se ne planira mijenjanje koncepta izvođenja nastave jer je održiv i dobar.

Samo u posljednja dva dana imaju 80-ak novooboljelih
Zbog svakodnevnog rapidnog rasta broja oboljelih od covida -19, sinjski stožer je predložio dodatne mjere. Odnose se na Sinj, Trilj, Vrliku, Otok, Hrvace i Dicmo narednih 20 dana sigurno.

Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po otvorenom pristupu znanstvenih informacija. Pokazuje to istraživanje koje je proveo Bojan Macan, znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković te dvije istraživačice s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Lea Škorić i Jelka Petrak. Otvoreni pristup znanstvenim člancima i rezultatima, naglašavaju znanstvenici, izrazito je bitan u borbi protiv koronavirusa.

S fasada, zidova i zgrada često nam se „smiješe” grafiti mržnje, oni na kojima strši ustaški pozdrav „ZDS” ili pozivi na ubijanje određenih skupina u našem društvu. I dok se vladajući, primjerice, odbijaju jasno izjasniti oko pozdrava „Za dom spremni”, pa lopticu prebacuju između sebe, svaki dan svjedočimo normalizaciji govora mržnje i nasilja.

TRI AKTIVNOSTI
Na dnevnom je redu zaključak Vlade o sprječavanju radikalizacije u društvu, a nakon prošlotjednog oružanog napada na Markovom trgu. Sjednica počinje u 12 sati

IDUĆIH dana u Hrvatskoj se očekuju južina i iznadprosječna toplina. Uz pretežno suho i sunčano vrijeme najviša poslijepodnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 20 i 23°C, a i jutra će većinom biti osjetno toplija od onih početkom tjedna. Oblačnije, uz mogućnost gdjekoje kišne kapi, bit će uglavnom oko Rijeke i u Gorskome kotaru, prognozira Zoran Vakula za HRT.

OPREZA NIKAD DOSTA
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) upozorio je u srijedu građane da ne nasjedaju na pokušaje prijevare različitih trgovaca i akvizitera koji se lažno predstavljaju kao djelatnici HZZO-a, nudeći svakakve usluge.

Ustvrdio je da su uložili veliki napor, uključujući Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je donio detaljne preporuke za sve gospodarske i socijalne aktivnosti kako se ne bi zatvorili.

STARI ČIOVSKI MOST TREBAO BI DOŽIVJETI POTPUNU  REKONSTRUKCIJU
Na danas održanoj 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira usvojeno je svih 13  točaka dnevnog reda, a među najvažnijim točkama bila je ona koja se tiče izgradnje POS stanova u Planom. Naime, usvojene su posljednje dvije potrebne odluke, odluka o kupnji preostalog dijela zemljišta za pristupnu cestu lokaciji novih stanova te odluka o prijenosu prava Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Kako bi doznali mišljenje građana o uvođenju eura, portal MojPosao je putem servisa MojaPlaća proveo istraživanje u kojem je više od 3.500 ispitanika komentiralo najavljenu promjenu valute.

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, koje od početka pandemije covida-19 prati statistike diljem svijeta, prethodnih tjedan dana nitko u EU-u nije zabilježio takav procentualni rast novozaraženih kao Hrvatska i Slovenija.

Malo je više od devet mjeseci do isteka roka u kojemu se kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation obvezala izgraditi Pelješki most. Radove na mostu i pristupnim cestama usporila je pandemija. Ipak, probijanja rokova, sudeći po nadležnima, neće biti.

ZATVARANJEM PROTIV COVIDA
Drugi val pandemije koronavirusa snažno trese Europu i sve više zemalja uvodi nepopularne mjere zatvaranja. Zasad je najdalje otišla Irska, čiji je premijer Michael Martin i sam priznao da su mjere koje će vrijediti od srijedu u ponoć najstrože u Europi

"Preko 80 posto bolnica danas nažalost ne može dobiti lijekove, prekinuli smo opskrbu za 33 bolnice u Hrvatskoj, bili smo prisiljeni", rekao je predsjednik Uprave Oktal Pharme, jedne od 4 nacionalne veledrogerije, Ivan Klobučar za N1.

SVE STROŽE MJERE
Irski premijer Micheal Martin potvrdio je u ponedjeljak povratak te zemlje u najvišu razinu restrikcija u borbi protiv koronavirusa, koje će trajati šest tjedana. A stanovnici okruga Berchtesgadener Land u Bavarskoj od utorka neće moći napustiti svoje domove bez opravdanog razloga, i to dva tjedna, rekli su tamošnji dužnosnici u ponedjeljak.

Kroz realizaciju EU projekta – E-CITIJENS, Splitsko-dalmatinska županija (SDŽ) je osigurala sredstva za nabavku i opremanje višenamjenskog plovila Sv. Jeronim, investicije ukupne vrijednosti 380 tisuća kuna.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij