azovstal ranjenik

Ukrajinsko vojno vodstvo odbacilo je mogućnost spašavanja svojih branitelja iz čeličane Azovstalj u opkoljenom Mariupolju ofenzivom protiv ruskih vojnika jer bi to stajalo mnogo ljudskih života.
"Takva operacija deblokade zahtijevala bi velik broj vojnika jer su ukrajinske snage udaljene 150 do 200 kilometara", rekao je zamjenik glavnog stožera Oleksij Hromov u srijedu.

Takva bi operacija stajala mnogo ljudskih života jer su ruski vojnici sagradili snažnu obranu, rekao je.

Mariupolj na Azovskom moru u jugoistočnoj Ukrajini je dva mjeseca pod opsadom ruske vojske jer Moskva želi spojiti poluotok Krim, koji je anektirala 2014., s jugoistočnom regijom Donbas.

Prema riječima zamjenice ukrajinskog premijera Irine Vereščuk u čeličani je oko 1000 branitelja, a njih polovica je ranjena.

Ruska strana tvrdi da je u podrumima čeličane ukopano 2500 ukrajinskih boraca i stranih plaćenika.

Kijev se obratio raznim organizacijama za pomoć u evakuaciji ranjenih. 

Vereščuk je ranije u srijedu objavila da je Kijev predložio Moskvi da se teško ozlijeđeni branitelji iz čeličane razmijene za ruske ratne zarobljenike i dodala da "dogovor još nije postignut. Pregovori se nastavljaju".

Supruge branitelja iz Azovstalja prosvjedima su zahtijevale da se pomogne u njihovu oslobađanju, a u srijedu je papa Franjo razgovarao s Katerinom Prokopenko, suprugom zapovjednika bataljuna Azov Denisa Prokopenka te Julijom Fedojuk čiji je suprug također zatočen u čeličani.

Žene su izrazile nadu da će Papa pomoći spasiti njihove supruge i druge vojnike.

Ukrajina je u subotu zatražila od Liječnika bez granica (MSF) da organizira misiju evakuacije i zbrinjavanja vojnika iz čeličane.

Branitelji su ovaj tjedan poručili da predaja ne dolazi u obzir jer ne vjeruju da će ih ruska vojska poštedjeti te su poručili da će se boriti do smrti.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno