hren

NE POŠTIVAJU SE NI DOGOVORI NI ZABRANE
Iako su se prema dogovoru predstavnika Grada i vlasnika zemljišta gdje se nekada nalazilo Zeničko odmaralište, do kraja veljače trebali zatvoriti ulazi na to zemljište i tamošnji devastirani objekt te ukloniti nakupljeno smeće i zatvoriti šahte septičkih jama, danas je stanje još gore, što dokazuje da se ništa konkretno nije uradilo.

Zemljište na kojem se trebao graditi novi hotel, u vlasništvu je tvrtke Fisa doo koja u ovom trenutku, zbog problema s financijama, zemljište nastoji prodati i prema njemu se odnosi maćehinski, unatoč velikim planovima i obećanjima zbog kojih su gradski vijećnici glasali za DPU tog područja. Umjesto modernog turističkog sadržaja ova parcela sve više izgleda kao pravi deponij na koji se odlaže različiti otpad, što je prijetnja po sigurnost i zdravlje obitelji u susjedstvu, ali i onih koji prolaze kraj te atraktivne lokacije uz samo more.

Kako je javnost obaviještena nakon sastanka, vlasnici su se obvezali područje očistiti, a predstavnici Grada složili su se da im u tome pomogne Grad i Vlastiti komunalni pogon. Međutim, obećana pomoć od strane Grada, odnosno ulaganje gradskih sredstava za čišćenje privatnog posjeda, bila je tema jednog od pitanja na redovnoj sjednici Gradskog vijeća, nakon čega je gradonačelnik Josip Berket kategorički odbio bilo kakve namjere da se privatno zemljište čisti bez naknade. Tada je gradonačelnik ustvrdio kako će se u ovom slučaju postupiti prema novoj Odluci o komunalnom redu i ako Vlastiti pogon smeće bude čistio, to će od vlasnika i naplatiti.

No, usvajanje Odluke o komunalnom redu odgođeno je te se ona ne može primjenjivati i po njoj se ne može niti postupati. S druge strane vlasnici su u nezavidnom položaju jer im za sve to trebaju određena financijska sredstva, a pri tome traže da se uzme u obzir da su taj divlji deponij načinili stanovnici Kaštela i da se to zemljište često koristi kao javno.

U Gradu čekaju  Odluku o komunalnom redu koja će se naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća do kraja ožujka, vlasnici ne pokazuju preveliki interes, a sanitarni inspektor u međuvremenu je izdao rješenje o uklanjaju smeća i provedbi deratizacije i dezinsekcije te zabranu daljnjeg odlaganja smeća.

Prema trenutnom stanju, niti se poštivao dogovor gradskih vlasti i vlasnika zemljišta, niti inspektorovo rješenje i zabrana, a fotografije nastale prije nekoliko dana pokazuju da su hitno potrebni konkretni koraci.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij