hren

DEPONIJ U SRCU GRADA, DO KADA?
U samom smo srcu turističke sezone, a u Kaštel Starome na mjestu nekadašnjeg Zeničkog odmarališta danas stoje zapušteni, devastirani objekt, komunalni otpad, a skupljaju se i ovisnici. Dovodi se u pitanje zdravlje mještana ali i stvara loša slika među turistima budući je devastirani objekt  tik uz more. Pisali smo o ovom problemu još u ožujku ove godine, pa smo otišli pogledati je li se štogod promijenilo!

Kako saznajemo od zamjenice gradonačelnika Marinke Parčina, Tvrtka Fisa d.o.o, u čijem je vlasništvu zemljište i dalje je u teškoj financijskoj situaciji. Grad Kaštela je u međuvremenu donio Oduku o komunalnom redu no i dalje se stanje na bivšem Zeničkom odmaralištu ne mijenja.

Sanitarna inspekcija izdala rješenje o uklanjaju smeća

Parčina pojašnjava kako je još na jesen kontaktirala i sanitarnu inspekciju koja je izdala rješenje o uklanjaju smeća i provedbi deratizacije i dezinsekcije te zabranu daljnjeg odlaganja smeća.

- Boli me kada vidim to tamo. I ja živim u Kaštel Starom. Zamolila sam Luciju Lauš, suprugu vlasnika zemljišta, da naprave program kako to zbrinuti. No za bilo što takvo trebate novac. A oni su u vrlo teškoj situaciji i ne mogu ništa. Zamolila sam je da barem zazida otvore na objektu. Čak sam i iselila jednog beskućnika i smjestila ga u privatnu kuću a Grad plaća pola stanarine. No prošla je i zima, a ništa se nije pomaklo. Dočekao nas nered! Sad jedino ostaje Odluka o komunalnom redu.

Usprkos Odluci o komunalnom redu idući korak na vlasniku?

Iako je odluka donijeta od strane Gradskog vijeća, prepreku da se po njoj postupi predstavljaju balotari koji se tamo skupljaju.
- Čak i kada bi mi, kao Grad, mogli početi čistiti taj prostor, vlasnik treba zabraniti okupljanje balotara. Mi bismo prostor ogradili, odveli smeće o našem trošku i zatvorili ulaz. Vjerujem da porodica Lauš ima dobru volju, ali su u financijskom krahu. Kada očistimo teren od koga ćemo se naplatiti?! - kazala je Parčina te dodala kako će Grad Kaštela ipak morati zbog ugleda napraviti korak više.

- Meni je isto žao što na tome potezu postoji i zapuštena oaza, Hotel Palace. Napravit ćemo sve što bude u našoj moći. Koliko,  sada ne znam, jer ni gradske financije nisu baš sjajne. Primarno je sad na vlasniku da zabrani okupljanje balotarima. Možda i ovaj naš razgovor pokrene nešto i vidjet ćemo što dalje -  zaključila je Marinka Parčina, zamjenica gradonačelnika Kaštela.

Komentar smo pokušali dobiti i iz tvrtke u čijem je vlasništvu zapušteni objekt, na službeni mail i kontakt telefon no, nitko nam se nije javljao.

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij