Magični Ethnoambient

Petnaesti Ethnoambient na solinskoj Gradini ove je godine predstavio najmanji broj izvođača ali to ni na koji način nije utjecalo na odlično raspoloženje koje je u dva dana proteklog vikenda naprosto zračilo potpuno ispunjenim drevnim zidinama.

Petak su otvorili Ian Blake i Andrew Cronshaw koji su za razliku od svog prvog nastupa na Gradini bili pojačani finkinjom Sanna Kurki i armencem Tigranom Aleksanyanom pod zajedničkim nazivom SANS. Zvuci ambijentalne glazbe gotovo sat vremena odzvanjali su Gradinom odvodeći publiku na šetnju zelenim poljima, magičnim šumama uz žubor potoka i radost zaigrane djece.

Nakon SANS-a na pozornici se pojavio Kries što je odmah označilo i ustajanje publike iz klupa i približavanje pozornici. Jedna za drugom uslijedile su poznate pjesme, od Oj livado rosna travo preko Ivo sadi bora zelenoga do Zumbe, a publika je, kao i svaki put do sada, u transu pratila opijajuće zvukove koje su odašiljali Andor, Ivo, Erol, Krešimir, Konrad i Ivan predvođeni karizmatičnim pjevačem Mojmirom Novakovićem.
Kries, Mojmir i solinska publika uvijek zapadnu u neku vrstu transa i kao da se u tom trojstvu uvijek dogodi onaj iskonski spoj dobrog i pozitivnog temeljenog na tradiciji ali i naučeno kroz svevremenske Priče iz davnine, Stribore ili Tolkinove Međuzemlje gdje energija pršti iz spoja prirode i čovjeka.

Rohoncz Music Manufactory i Lo Cor de la Plana

Subotnju koncertnu večer otvorili su Rohoncz Music Manufactory, mađarski duo i prijatelji Andora Vegha koji im se i sam pridružio pri kraju nastupa. Bend koji, kako kažu, svira tradicijske instrumente na netradicijski način, u sat vremena nastupa predstavio je glazbu dijela Mađarske ali i manjina koje žive na područjima Bugarske i Rumunjske.

Lo Cor de la Plana u Solinu su nastupili 2003. godine i već sa prvim taktovima podsjetili su da se radi o energičnoj "klapi" predvođenom Manu Theronom, a za razliku od prethodnika svojim su ritmovima uspjeli približiti publiku pozornici koja je brzo bila uhvaćena u magiju glazbe francuskog sastava.

Bila je to još jedna glazbena noć za pamćenje i potvrda Gradine kao mjesta okupljanja pozitivnih ljudi koji vole glazbenu i kulturnu raznolikost kakvu nam već petnaest godina pruža Ethnoambient.

 

Foto: Željana Mornar Deman, P.R.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


Izdvojeno

 

 
 


Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...