hren

KUPITI, PRODATI I ZARADITI
Privatizacijski postupci, koji su se zadnjih desetak godina odvijali u Kaštelima, pokazali su se potpunim - promašajima. Alkarski kazano, bili su to svi pogoci u ništa. Od vremena kada su prodani privatnim vlasnicima, pa do dana današnjega, projekti koji su trebali nicati na tim atraktivnim lokacijama, nisu se makli s mrtve točke.

Odmah na početku Grad Kaštela svim je vlasnicima izašao u susret, mijenjani su prostorni planovi kako bi se zahuktale investicije u pomalo zamrlom kaštelanskom turizmu. Sve im se činilo, “zakonski pogodovalo”. A što su oni napravili do danas, koliko su investirali, poznato je i pticama na grani. Naravno, ništa.

Ništa od osmih Kaštela

Prvi u nizu privatizacijskih postupaka, onaj je oko kojega se u javnosti zadnjih godina podiže najveća prašina. Naravno, radi se o prostoru nekadašnjeg “Jugovinila” koji su kupili zagrebački “Kemokompleks”, u vlasništvu Envera Moralića, i splitska tvrtka “Lavčević”. Najavljivali su se pusti hoteli, kongresne dvorane, turistički sadržaji tolikog kapaciteta, da se u javnosti pričalo kako se grade osma Kaštela.

Od osmih Kaštela nema ništa, još nas je i dan-danas sedam, uz dva mjesna odbora - Rudine i Radun. S predstavnicima vlasnika tog prostora, koji je, mnogi će kazati, najveće ruglo grada, održan je niz sastanaka, raspravljalo se o njihovim planovima i projektima, kako na redovnim, tako i na posebno organiziranim tematskim sjednicama gradskog vijeća. Učinak? “U ništa”. Prostor je i danas kakav je bio kada je kupljen, doduše neki dijelovi pogona su porušeni, željezo i sve drugo, što je bilo vrijedno, rasprodano je, a velebnih hotela nigdje na vidiku.

Baš kao što ga nema ni u Kaštel Starom gdje je “Tulipan grupa” kupila “Kaštelansku rivijeru” u sklopu koje je bio najveći i najpoznatiji kaštelanski hotel “Palace”. Nakon ulaska u vlasničku strukturu, “Tulipan grupa” dobila je dozvolu za rušenje novijega dijela hotela, a onaj južni i danas je jedva živ. Nije se smio rušiti jer je valjda zaštićen.

Nakon taracanja “Palacea”, puste mehanizacije, odveženih kamiona i kamiona građevinskog materijala, te najavljivanja investitora kako će graditi turističke sadržaje kakvi još nisu viđeni, nema toga tko u Kaštelima nije bio sretan. Napokon da se i pod Kozjakom gradi pravi novi hotel sa svim pratećim sadržajima.

Mnogi su to tada govorili, no radovanje je brzo splasnulo. Kada su ugledale projekt, na noge su se digle lokalne eko-udruge i optužile investitore kako žele graditi stanove pod krinkom apartmana, i to na dijelu zemljišta koje je zaštićena priroda. Puvuci-potegni, mjeseci svađa preko medija, a epilog cijele priče, još je jedno gradsko ruglo.

Na “Palaceu” se još nije izgradilo ništa, a vlasnici ga, navodno, bezuspješno prodaju zadnjih više od godinu dana.

Dva bivša odmarališta

Za projekt izgradnje hotela s četiri zvjezdice na prostoru bivšeg “Zeničkog odmarališta” vlasniku Iliji Laušu, odnosno njegovoj tvrtki “Fisa” d.o.o., u kasnim su noćnim satima na sjednici gradskog vijeća usvajani prostorni planovi i to zbog, kako je kazano, žurnosti oko cijelog projekta. Samo koji mjesec nakon, pojavili su se imovinsko-pravni problemi, a investitori su odustali od cijele priče.

Prostor je, tik uz more, do nedavno služio kao dom beskućnicima, bio je zatrpan smećem sve dok ga nedavno komunalci, na trošak vlasnika, nisu očistili. I susjedno, nekada poznato “Željezničko odmaralište” zjapi prazno. U 2010. godini kupio ga je Ivan Novak, vlasnik “Novak commerca”, dio je odmah prodao. Kriza je i u toj priči valjda učinila svoje, jer objekti i danas stoje prazni, u zapuštenom su i ruševnom stanju.

- Do kada, pita se i gradonačelnik Ivan Udovičić. Veli kako su sve te lokacije zapravo najveći potencijali grada. Jer na njima je planirano otvaranje turističkih sadržaja koji bi sutra mogli mogli zaposliti više stotina ljudi.

- Očito je kako su vlasnici te prostore kupili s drugim namjerama. S namjerom kupiti, prodati i zaraditi. A to nikako nije dobro. Kaštelima je potreban veliki hotel i izgradnja takvih sadržaja, jer bez toga nema ni razvoja pravog turizma - kazao je Udovičić, apelirajući na vlasnike prostora da na njima pokrenu projekte na temelju kojih su im prostori i prodani.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij