hren

RUGLO OD 30 MILIJUNA
Među 19 nekretnina u vlasništvu Credo banke u stečaju, koje će prvi put biti ponuđene na prodaju na dražbenom ročištu koje će se održati 17. lipnja ove godine na Trgovačkom sudu u Splitu, nalazi se i nekadašnje “Zeničko odmaralište” u Kaštel Starom, potvrdila nam je stečajna upraviteljica Ankica Čenić. Početna je cijena 30 milijuna kuna.

Credo banka u stečaju zapravo samo nastavlja posao prodaje koji nije uspješno proveden u postupku ovrhe vođenom na Općinskom sudu u Splitu, dok je vlasnik nekretnine na atraktivnoj lokaciji u Starome uz more još bila tvrtka FISA d.o.o. iz Splita. Ovrha je pokrenuta jer je Credo banka aktivirala hipoteku kojom je štitila dana kreditna sredstva i kad je nekretnina bila procijenjena na 23,8 milijuna kuna.

Budući da nije bilo zainteresiranih kupaca, na kraju je Credo banka preuzela (kupila) “Zeničko odmaralište” za trećinu procijenjenog iznosa (oko 7,9 milijuna kuna), s tim što, naravno, nije trebala uplatiti novac, nego je za taj iznos umanjen dug tvrtke FISA. Na taj je način “Zeničko odmaralište” postalo dio stečajne mase Credo banke, koja ga sada pokušava unovčiti kako bi namirila potraživanja svojih vjerovnika.

Nejasno je, blago rečeno, određivanje početne cijene od 30 milijuna kuna za nekretninu koja nije našla kupca ni za tri puta manji iznos, to prije što prodavatelju uopće ne ide u prilog stanje na tržištu nekretnina. “Zeničko odmaralište”, smješteno uz more, ukupne površine 5833 kvadrata (kuća od 194 kvadrata, te zemljište razvrstano kao vrt, šuma, pašnjak, put) sigurno ima svoju vrijednost, ali ona tek treba biti potvrđena prodajom.

Ni tri puta manji iznos nije bio dovoljan mamac

Za sada čeka investitora spremnog uložiti puno novca i strpljenja u oživljavanje devastiranog prostora, koji pozornost Kaštelana dobije samo kad se dogode incidenti poput izbijanja požara, što se dogodilo i ovih dana. Tvrtka FISA imala je ambiciozne planove kad je 2002. kupila “Zeničko odmaralište” s namjerom da gradi stambeni objekt.

Nevolje su, međutim, počele u startu jer taj projekt nije dobio suglasnost susjeda, a kad je prenamijenjen u hotelski sadržaj i kad je pronađen poslovni partner, izostala je podrška Credo banke, koja je već i sama bila u problemima. Nadalje se dogodilo da FISA više nije mogla plaćati rate kredita pa je banka aktivirala hipoteku. Sve ostalo dobro nam je znana recesijska priča.

S obzirom na namjenu i uistinu atraktivnu lokaciju, upita za “Zeničko odmaralište” ima, potvrdili su nam u Credo banci u stečaju, no upiti, pokazala su to prijašnja iskustva, nisu i jamstvo za kupnju.

Prodaju se i proizvodne hale tvrtke BOA iz Lukšića

FISA d.o.o. nije jedina tvrtka iz Kaštela koja je uzimala kredite u Credo banci i za jamstvo davala nekretnine pod hipoteku. Pokazuje to podatak da je među 19 nekretnina ponuđenih za ročište 17. lipnja i ona tvrtke BOA iz Kaštel Lukšića.

Riječ je o bivšoj proizvodnoj hali (tri zgrade ukupne površine 882 kvadrata) i pripadajućem zemljištu (oko 2000 kvadrata) ponuđenih po početnoj cijeni od 5,9 milijuna kuna.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij