hren

EKOLOGIJA I EKONOMIJA
Muzej grada Kaštela  u četvrtak, 6. lipnja, organizira predavanje prof.dr. Ive  Babića  „Rasponi Jadrana - ekološka komponenta održivog razvoja“., koje će se održati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, s početkom u 20 sati.

- Koliko je konačno veliki Jadran? Geografi i oceanografi će znati točan odgovor; znaju, točno ili približno, volumen vode, površinu, širinu i dužinu. To su podaci koji se lako mogu naći u enciklopedijama. U vrijeme Homera, pridjevi poput "goleme" i "vrlo duboki" korišteni su za opisivanje mora. Mora se reći da su duljina i širina već poznati u antičko doba; u davna vremena uspostavljeni su optimalni pravci za plovidbu, primjerice oni koji se kreću od jedne do druge obale . Konačno su veliki rasponi Jadrana, mora koje je sudbinski odredilo život narodima uz njegove obale. Prema tom moru ponašamo se kao da je beskonačno veliki deponij.

Prečesto razmišljamo isključivo o onome što će nam donijeti kratkoročne ekonomske koristi ne vodeći računa kako će se naše djelovanje dugoročno odraziti na okoliš. Isti je pristup i kad je u pitanju turizam, morski prijevoz ili nekontrolirano širenje ribogojilišta. Projekt eksploatacije ugljikovodika u Jadranu samo je jedan u nizu loših primjera koji govori o nedovoljnoj brizi i neodgovornosti za okoliš. Ne možemo, naravno biti protiv ekonomskog razvoja jer nam o njemu ovisi egzistencija, ali moramo odlučnije preuzimati odgovornost za moguće posljedice na prirodu, odnosno more. Izgubimo li prirodu, izgubimo li Jadran u svoj njegovoj ljepoti, izgubit ćemo i dio svoje kulture, dio svoga identiteta – stoji u najavi događanja na koje je ulaz svim zainteresiranima slobodan.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij