hren

„NEOBIČNA PRIČA O MEDI DINI“
Mladi Slavonac Petar Novak, koji je prije nekoliko godina ravnicu odlučio za stalno zamijeniti Kaštelanskim „poljem“ i nastaniti se pod Kozjakom, pažnju javnosti privukao je kao prva „muška teta“ u Kaštelima, a da izborom životnog poziva nije pogriješio dokazuje i njegova prva slikovnica  koja je uoči Božića izašla iz tiska.

A „Neobična priča o Medi Dini“, za sve one koji su imali priliku upoznati prvog muškog odgajatelja iz „Čarobnog pianina“, samo je još jedan pokazatelj svestranosti ovog nekadašnjeg profesionalnog vojnika, koji je svoj prvijenac namijenjen najmlađima, kojima je posvetio svoj život, ujedno i ilustrirao.

Sama ideja o pisanju priče za najmlađe u glavi ovog dvedesetsedmogodišnjaka rodila se još za vrijeme studiranja, kada je i nastala, no u nešto dužem obliku. Govori o pustolovinama polarnog medvjeda Dina koji je u oluji izgubio svoju obitelj na Sjeverom Polu, ali pri tom našao nove prijatelje u dalekim krajevima u koje je zalutao, premda su ga u početku ismijavali zbog njegove boje krzna.

- Dok sam bio na fakultetu u Osijeku imali smo zadatak vezan uz dramski odgoj napraviti priču i tako je zapravo nastala priča o medi Dini, ali je bila puno dulja verzija. Tako da sam morao dosta toga izbaciti iz originalne verzije kako bi bila dovoljno dobra za slikovnicu i bila što bliža djeci s kojom svakodnevno radim. Htio sam napraviti nešto dodatno za njih, s čim bi ih zaokupio i prenio im svoje znanje, ponuditi im nešto svoje. Nije da sam neki profesionalni crtač, ali s njima stalno nešto crtam, a i školi sam bio član likovne grupe i imao neke „sitne“ izložbe, otkad i seže moja ljubav prema crtanju, a kako je crtanje kao i vožnja biciklom, nikad se ne zaboravlja već se samo može unaprijediti, odlučio sam se uhvatiti posla i sam ilustrirati slikovnicu - priča nam pomalo samozatajno ovaj miljenik djece, s kojima je kliknuo prvog radnog dana.

Premda su roditelji vidjevši „kršnog“, istetoviranomg mladića, pomislili kako je riječ o još jednom tati, iznenađenje činjenicom kako je on odgajatelj njihove djece prvog radnog dana, brzo je zamijenilo oduševljenje kada su shvatili da je na prvu osvojio srca njihovih mališana.

A njegova „Neobična priča“ osvojila je i kolege kojima je pokazao svoju slikovnicu, koja kao i svaka ima svoju pouku - kako svatko ima svoju vrijednost ma kako različit bio. Kaže krenuo je crtati i pisati pa što bude, no na koncu  se i na njegovo iznenađenje ubrzo našla u tiskari. No prethodno je ipak šarenu slikovnicu „testirao“ i među mališanima u svojoj grupi.

- Djeca su odlično prihvatila priču, mada im je na početku bilo smiješno da sam ja nešto tako napravio, nisu to očekivali. Poznat im je moj način crtanja, jer svaki dan zajedno crtamo i pišemo, pa su brzo shvatili o čemu se radi, nekoliko sam slikovnica i podijelio, pa sada kruže naokolo – govori nam s osmijehom na licu Petar o nastanku svog autorskog prvijenca.

„Neobična priču o Medi Dini“ izašla je u izdanju tiskare i knjigovežnice „Slog“ iz Belišća, odakle je ovaj svestrani mladić rodom, pa i ne čudi što je odabrao upravo njih, umjesto neku od tiskara s našeg područja jer  svoje izdavače vrlo dobro poznaje, a ujedno se želio na taj način povezati i sa svojim rodnim krajem.

Svi oni koji u ove dane darivanja požele pod bor mališanima ostaviti ovu zanimljivu  slikovnicu, mogu je za sada nabaviti online ili u knjižari u Kaštel Štafiliću, no Petar ne misli stati na njoj, jer ideje za nove priče uz djecu s kojom svakodnevno provodi vrijeme, same se rađaju...

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij