hren

DAŠAK PROŠLOSTI
Novi detalj na staroj obiteljskoj kući na brcu u Kaštel Starom, ovih dana privlači pažnju prolaznika. Naime, pročelje kuće dobilo je kameni sat, po uzoru na sat koji se na tom mjestu nalazio do polovice 20. stoljeća.

Fotografije starosejskog brca, koje  postoje u Muzeju grada Kaštela te u pojedinim privatnim arhivima, svjedoče da se na kući Kapetanović iz 19. stoljeća, nalazio javni sat, a simbolično je da stariji Kaštelani iz tog razloga ovu kuću pamte po nazivu Kapov Reloj.

Nasljednici obitelji Kapetanović, sada obitelj Jurašin-Tadin, upravo su u fazi obnove i rekonstrukcije ove vrijedne zgrade.  Na njihovu inicijativu i uz suglasnost konzervatora, Grad Kaštela je na pročelje zgrade ponovno postavio javni sat, kao lijepu uspomenu na prošlo vrijeme i kao vrlo vrijedan javni sadržaj za buduće generacije.

- Zahvaljujemo obitelji Jurašin-Tadin na inicijativi i suglasnosti da se njihova kuća iskoristi za ovu namjenu. Radove postavljanja sata izvela  je tvrtka Grivi d.o.o. iz Kaštel Kambelovca, a troškovi iznose oko 25 tisuća kuna –  kazao je upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj, od kojeg smo dobili i informacije o razlozima postavljanja sata.

Foto: privatni arhiv


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij