hren

balotaliste mala

Oni koji su ovih dana prolazili parkom hotela Palace u Kaštel Starom, mogli su uočiti da je balotalište, zbog kojeg su u lipnju nadležni reagirali i utvrdili nezakonitu devastaciju tog područja, dobilo novo ruho, nasut je šljunak, stavljeni odbojnici, poredane stolice. Unatoč zabrani daljnjih radova.

Kako smo tada pisali, balotaši iz Donjih Kaštela, koji su godinama zog za balote imali na području Štalije, od tamo su morali iseliti te su upravo u parku hotela Palace odlučili napraviti novi zog. Doveli su bager, poravnali zemlju, ne samo za zog nego i za parking i pri tome potpuno uništili ili oštetili pojedine grmove i stabla.  Bez obzira što se radi o području zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, koji je zaštićen od 1970. godine zbog njegove iznimne povijesne i biljne vrijednosti.

Reagirali su tada pojedini građani, eko udruge, Grad Kaštela, ali i javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima More i krš.

Gradski komunalni redar, u suradnji sa čuvarom prirode iz ustanove More i krš tada su trakom ogradili teren, čime su dali do znanja da na njemu nisu mogući daljnji radovi. No, traka je poslije nekog vremena nestala, ali zato se pojavio sitni šljunak i drugi elementi balotališta.

Pitanje o trenutnom stanju na ovom području, kao i informaciju o trenutnom izgledu, uputili smo u Grad Kaštela te od njih dobili odgovor kako je za navedeni postupak nadležna javna ustanova More i krš.

- Park prirode ima znanstvenu, kulturnu, odgojno-obrazovnu i rekreativnu namjenu, a u njemu su dopuštene gospodarske i druge djelatnosti te zahvati kojima se ne ugrožavaju njihova bitna obilježja i uloga.

Zaštićenim područjem upravljaju javne ustanove. Neposredni nadzor u zaštićenim područjima obavlja čuvar prirode  i čuvari prirode javne ustanove. Inspekcijski nadzor obavljaju državni službenici inspekcije zaštite prirode sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Za sve informacije javite se Javnoj ustanovi More i krš Split – odgovorili su nam iz Grada ono što smo i sami znali, bez dodatnih informacija o namjerama, stanju i slično..

Jesu li balotaši dobili neku dozvolu da nastave s „uređivanjem“ zoga za balote, ako nisu što će se poduzeti ,pitali smo i nadležne u javnoj ustanovi More i krš.

- Kako smo izašli na prvu prijavu tako smo i nastavili pratiti stanje i razvoj situacije te smo upoznati sa sadašnjim stanjem parka i balotaškog igrališta. Za sada nije bilo čimbenika za podizanje prijave, ali predmet je još u postupku  - navode iz ustanove More i krš.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij