hren

VIJEĆNICI SLOŽNI
Iako bi se na prvu moglo reći da današnja redovna sjednica Gradskog vijeća Kaštela nije donijela ništa neočekivano jer su se sve teme dnevnog reda, koje su uslijedile nakon vijećničkih pitanja, usvojile bez posebne diskusije i rasprave, ipak treba zabilježiti jedan „povijesni“ trenutak, a to je da su vijećnici SDP-a, po prvi put bez primjedbi, prihvatili izmjene Proračuna grada Kaštela.

Razlog tome vjerojatno leži u činjenici da je do prvih izmjena u gradskom proračunu došlo kako bi se omogućila potpora prijateljskom gradu Zaprešiću, u kojem je nedavni potres  ostavio značajne posljedice. Prema ovim usvojenim izmjenama smanjuju se rashodi u Odjelu za društvene djelatnosti i opće poslove i to na programu kapitalnih donacija te se ta sredstva, u iznosu od 200 tisuća kuna preusmjeravaju za pomoć građanima Zaprešića u sanaciji od potresa.

Vijećnici su usvojili i prijedlog izmjena Statuta Grada Kaštela, a do kojih je došlo u skladu s izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi. Među ostalim nove izmjene donose u budućnosti  nove propise o raspisivanju referenduma, manji broj članova Gradskog vijeća, umjesto dosadašnjih 25, bit će 21 vijećnik te izmjene u broju zamjenika gradonačelnika po kojima će Kaštela u budućnosti imati samo jednog zamjenika.

Radi ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, Gradsko vijeće usvojilo je oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor ili građevinsko zemljište koje služi za poslovnu djelatnost , poslovne subjekte  koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada. Oslobađanje se odnosi za prva tri mjeseca ove godine. Isti obveznici, koji koriste gradske prostore i javne površine oslobođeni su plaćanja zakupnine za siječanj i veljaču.
Tvrtka Marina Kaštela djelomično je oslobođena plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju jedriličarskog kluba te poslovnog centra s bazenom, koji su nakon izgradnje većim dijelom postali objekti od sportskog i javnog interesa.

U svoj treći mandat na čelu Gradske knjižnice Kaštela, odlukom vijećnika na ovoj sjednici, ulazi Renata Dobrić.

Bez rasprava ili dodatnih prijedloga i objašnjena usvojen je i prijedlog Komisije za dodjelu javnih priznanja, o dobitnicima nagrada grada za prošlu godinu.
Tako će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 4. ožujka biti dodjeljene čak četiri nagrade za životno djelo i to Tonču Buriću i Nedjeljku Kovačevu te posthumno Ivanu Plepelu i Paviši Bratinčeviću. Osobne nagrade primit će  Nikola Zorotović, dr. Božena Carev, Mate Taraš i Ivana Kružić. Skupne nagrade dobit će udruga za revitalizaciju sela Opor-Botići, odbojkaški klub Kaštela, braniteljska udruga Stina pradidova. Nagrade za humanost otići će u ruke pripasti Mati Durdovu i Saši Kataviću te kaštelanskoj ispostavi Hrvatske gorske službe spašavanja.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij