hren

PREDSTAVLJENE BROJNE LOKACIJE POD MOREM
Muzej  i Turistička zajednica grada Kaštela, organizirali su predavanje pod nazivom ''Arheološka baština u podmorju Kaštelanskog zaljeva'' u okviru manifestacije Kreativno proljeće. Predavanje je održala doc.dr.sc Irena Radić Rossi ,u utorak 28. svibnja u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Sve okupljene na početku predavanja pozdravio je prof. Ivan Šuta, ravnatelj Muzeja grada Kaštela. U uvodnoj riječi predstavio je doc.dr.sc. Irenu Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, kao izuzetno kompetentnu osobu koja od 2002. godine surađuje i vrši istraživanja u kaštelanskom podmorju. Dodao je kako je cilj Muzeja grada Kaštela nastaviti sa daljnjim istraživanja postojećih i novih lokaliteta te privući sredstva i znanstvenike, kako bi se bogati lokaliteti kaštelanskog podmorja, što bolje istražili.

Irena Radić Rossi na samom se početku zahvalila organizatorima i zainteresiranim građanima koji su se okupili u velikom broju. Predavanje je započela istaknuvši geografsku i povijesnu važnost kaštelanskog zaljeva, koji u arheološkom smislu predstavlja veliki potencijal, a za kojeg je tek potrebno osmisliti i pokrenuti projekte kako bi zaživio u punom smislu.

Dosadašnjim istraživanjima ustanovljena su nalazišta Kopilice, Resnik, Torac, Trstenik, luka Salone, Spinut, Vranjic, Barbarinac i niz drugih manjih nalazišta na kojim tek predstoje sondiranja. Na poznatim lokalitetima pronađeni su artefakti iz različitih vremenskih razdoblja, u vidu pilona, dasaka i keramičkih posuda . Na nalazištu Trstenik u podmorju Kaštel Sućurca  pronađen je stari potopljeni brod jedinstven po svojoj izgradnji. Na istom lokalitetu pronađeni su i doliji, antičke posude koja su služile  skladištenju namirnica. Posebnost sućuračkog dolija je u tome što je to za sada jedini poznat u cijelosti očuvan prošupljeni dolij. Na vranjičkom  području uz od prije poznate sarkofage pronađeni su kamene glave i portreti kao i ulomak grčkog natpisa uklesanog u kamen. Svi nalazi pronađeni pod morem, upućuju na postojanje prapovijesnih naselja sa elementima proizvodne i prostorne organizacije, navodi autorica.

Prikazujući izgled i bogatstvo lokaliteta, doc.dr.sc. Irena Radić Rossi istaknula je kako su na pojedinim mikrolokacijama potrebna dodatna sustavna istraživanja, koja se zbog zbira raznih faktora  do sada nisu uspjela odraditi. Godine devastacije krajolika i muljevito tlo, kao i manjak sredstava otežavaju daljnja istraživanja, ipak,  kako je zaključeno na predavanju, dogodine se na području Trstenika očekuju novi radovi.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij