hren

OSVOJILE VIKEND BORAVAK
Na sedmompo redu literarno likovno natječaju Gradske knjižnice Kaštela, Kaštelanske štorije 2021. među prva tri nagrađena literarna rada bili su radovi Biserke Golež Glasnović iz Zagreba i Denis Kožljan iz Pule, koje su nagrađene vikend boravkom u Kaštelima. U subotu ih je ugostila ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, Renata Dobrić zahvalivši im na sudjelovanju na natječaju uz želju da će im i dalje Kaštela biti inspiracija za neke nove pjesme ili putopise.

- Ove godine sam po drugi put dobila prvu nagradu, prošle godine sam dobila za esej Trpimirov vrt, inače se bavim predromanikom. Ove godine sam dobila nagradu za putopis Na gori kraljeva koji sam napravila zahvaljujući putnoj nagradi. Istraživala sam predromaničke crkvice na Kozjaku, posebno me fascinirala crkvica svetog Jurja u Radunu koja je jedna od rijetkih koja je u cijelosti sačuvana. I kad sam došla u taj maslinik koji je stvarno mitski vrt, tada sam osjetila jedan poseban dodir u kojem se negdje dodiruje i kršćanstvo i slavenska, zapravo poganska mitologija. Tada sam napisala pjesmu koju sam posvetila upravo toj crkvici, pjesma se zove Saga o starosti i malenoj crkvici– kazala je putopiskinja Biserka Golež Glasnović iz Zagreba koja je po drugi put u Kaštela stigla sa svojim suprugom Antonom te se ujedno zahvalila ravnateljici Dobrić koja, kako je kazala sjajno organizira Kaštelanske štorije.

Pjesma Saga o starosti i malenoj crkvici, kako je kazala Golež Glasnović je pjesma posvećena svim predromaničkim crkvama koje su rasute po cijelom našem području i koje su poprilično zanemarene, a to razdoblje u hrvatskoj povijesti  umjetnosti je jedno od značajnijih, jer kako je kazala u velikoj mjeri korespondiramo sa evropskom karolinškom umjetnosti. Početkom godine je izašla i zbirka putopisa Karpatski listići, koji je nastao u povodu njenog putovanja u Ukrajinu i sjeverne zemlje. Ujedno, prošireni putopis o Kaštelanskom polju i Trpimirovom vrtu bit će objavljen u jesen u časopisu Kolo Matice hrvatske.

- Biserka Golež Glasnović je već drugu godinu tu, jer po drugi put osvaja nagradu, naravno na temu kaštelanskih starohrvatskih crkvica , na temu Kozjaka, na temu naših prelijepih Kaštela. Mogu reći kako ona sve to ispreplete sa povijesnim podacima, tako da ti njeni putopisi uistinu imaju dušu i budu kvalitetni i iz njih se može puno naučiti tako da imaju i obrazovnu svrhu – kazala je Renata Dobrić ravnateljica GKK i dodala da je Golež Glasnović dobila nagradu vikend u hotelu Kastel u Kaštel Lukšiću te da je druga gospođa koja je također osvojila nagradu, Denis Kožljan iz Pule sa svojim suprugom Marijanom smještena u apartmanu Marijeta u Kaštel Sućurcu.

Ujedno, nagrađene su posjetile i Poljica, kako je kazala Dobrić jer Poljica i Kaštela imaju poveznicu, u Trpimirovoj povelji spominje se crkvica svetog Jurja na Putalju u Kaštel Sućurcu  i Tugare koje su u Poljicima.

- Ušla sam u zajednički zbornik Kaštelanske štorije sa literarnim radom U hladovini česmina, prije toga sam poslala pjesmu Tone i Tonina i Ljubav ispod Kozjaka. Ostala sam iznenađena kad su mi rekli da sam dobila nagradu i to dva noćenja u apartmanu Marijeta, gospođe Gorde. Vidjela sam ovaj lijepi kraj, išli smo s domaćinima posjetiti sve povijesne znamenitosti iz kojih proizlazi sva ta moja inspiracija i o kojoj pišem u svojim pjesmama. U cijeloj biti je priroda, glavni junaci su Miljenko i Dobrila i svake godine se trudim da pišem na čakavštini, jer čakavština istarska i dalmatinska imaju puno toga zajedničkog – kazala je Kožljan koja se od 2010. godine  intenzivno bavi pisanjem, a tada je izašla i njena prva zbirka pjesama Sva moja sjećanja. Pjesme su pisane na književnom, čakavštini, ali ima i duhovnih pjesama, jer kako je kazala Kožljan vjera je velika stavka u njenom životu.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij