hren

Hrvatska je započela svoje pripreme za Europsko prvenstvo koje bi trebalo početi 11. lipnja, a odigrala je i svoju prvu od dvije prijateljske utakmice. Ona je bila protiv Armenije, a završila je 1:1. Druga će biti protiv trenutno najbolje reprezentacija svijeta – Belgije. Naravno, kada kažemo najbolje reprezentacije svijeta, mislimo na FIFA-inu tablicu reprezentacija gdje Belgija već nekoliko godina drži prvu poziciju zbog odličnih rezultata u svim natjecanjima. Prema najavi izbornika Dalića, u toj ćemo utakmici vidjeti sastav i taktiku s kojom ćemo se suprotstaviti i Englezima u prvoj utakmici Europskog prvenstva.

Rezultat opet razočarao

Mnogi su bili složni da je Hrvatska u jednoj dosta lošoj formi jer nije tako davno igrala kvalifikacijske susrete za Svjetsko prvenstvo. Podsjetimo, u ožujku je reprezentacija igrala protiv Slovenije, Cipra i Malte, a nakon poraza od Slovenaca, uslijedile su dvije dosta blijede predstave protiv znatno slabijih protivnika. Sada, ovako blizu Euru, navijači su željeli vidjeti pravu Hrvatsku koja će u odličnoj atmosferi otputovati na natjecanje, ali još jednom su ostali uskraćeni za dobar rezultat. Prije Eura slijedi još samo  susret s Belgijom, a iako je rezultat u prijateljskim utakmicama uglavnom u drugom planu, sve je više pesimista u redovima navijača. Ono što ipak vrijedi uzeti u obzir jest činjenica da je na Europskom prvenstvu razina motivacije znatno veća i na njemu moramo očekivati puno bolju Hrvatsku.

Pravi test odmah na startu

Kao što smo rekli, Hrvatska će najveći test na Europskom prvenstvu imati već u prvoj utakmici. Riječ je, naravno, o susretu s Engleskom koja je uz Francusku i glavni favorit za osvajanje čitavog natjecanja. Razlog tomu je činjenica da će sve utakmice osim eventualnog četvrtfinala igrati na svom stadionu. Tako će i hrvatski reprezentativci 13. lipnja u 15 sati istrčati na Wembley, a Engleska će biti poprilično velik favorit u toj utakmici prema procjenama koje za nju ostavljaju kladionice. On bi mogao i odrediti kakav će biti nastavak natjecanja za Hrvatsku jer pobjedom ili neriješenim rezultatom, Hrvatska bi praktički već jednom nogom bila u osmini finala.

Velike šanse za prolaz

Sustav natjecanja ovog Europskog prvenstva nudi velike šanse za prolaz iz skupine. Na Euru se natječe 24 reprezentacije podijeljene u šest grupa od po četiri. U osminu finala sigurno prolaze prve dvije reprezentacije iz svake skupine, a uz njih će dalje i najbolje četiri trećeplasirane. Dakle, s natjecanja ispadaju reprezentacije koje će biti zadnje u skupini te samo dvije najlošije trećeplasirane što znači da bi ispadanje u skupini za Hrvatsku mogli okarakterizirati katastrofom.

Najbolje biti drugi u skupini

Kada smo se dotaknuli sustava natjecanja na Euru, vrijedi istaknuti i jednu pomalo čudnu situaciju. Naime, ako Hrvatska bude prva u svojoj skupini, za protivnika će imati nekoga iz skupine u kojoj se nalaze Francuska, Njemačka, Portugal i Mađarska, dok bi kao drugoplasirana igrala protiv nekoga iz skupine koju čine Španjolska, Poljska, Švedska i Slovačka. Logično je zaključiti iz toga da bi puno isplativije bilo skupinu završiti na drugom mjestu, ali ako uopće budemo u poziciji da možemo birati koje mjesto želimo, to bi već bio sjajan ishod.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij