judo mala

POHVALA NA KRAJU GODINE
I dok većina njihovih vršnjaka ovih dana odmara od obveza, osnovci i srednjoškolci pa i studenti. članovi JK Kaštela vrijedno rade. Kako smo vidjeli za vrijeme našeg posjeta njihovom treningu, ne samo vrijedno, nego i naporno, pri tome prkoseći  hladnoći koja se uvukla u podrumske prostorije pomoćne trening dvorane župne crkve u Radunu.

A taj prostor crkve u Radunu, uz dvoranu centra Mir i dvoranu u Primorskom Docu, jedno je od mjesta gdje se ove godine iskovala još jedna titula pobjednika Super kupa. Titule, koju osvoji klub s najboljim ekipnim i pojedinačnim rezultatima na prvenstvima države.

Djevojke i momci, djevojčice i dječaci ponosni su na taj uspjeh, kao i na niz drugih ekipnih i pojedinačnih titula, a iznimno ponosan je i njihov glavni trener Boško Rozga.

- Ova godina bila je, možemo s ponosom reći, u deset godina koliko postojimo, naša najuspješnija godina. Osim što smo po drugi put pobjednici Supekupa, ostvarili smo i 16 pojedinačnih titula državnih prvaka, što nije do sada uspjelo niti jednom klubu od kada je Hrvatska samostalna država. Iznimno smo zadovoljni, a sve to je rezultat našeg rada, pri čemu sebi zadajemo ciljeve i pomičemo granice. Imali smo ove godine i nastupe na međunarodnoj judo sceni, i to tri nastupa na prvenstvima Europe. Luka Zorotović i Bruno Rozga nastupili su na kadetskom prvenstvu, a Nikola Zorotović na juniorskom prvenstvu Europe. Na žalost, još uvijek bez većeg uspjeha, ali moram spomenuti da je Nikola na juniorskom prvenstvu imao vrlodobar nastup. Nastupili smo i na natjecanju Europskog kupa te moram spomenuti čak pet pobjeda Luke Zorotovića u Poreču, koje su mu bile dostatne za peto mjesto.  To nam je i najbolji plasman u muškom dijelu nekog europskog natjecanja.  Ne smijem zaboraviti ni podatak da je naša Lucija Brešković nastupila na Paraolimpijadi u Tokiju – kazao nam je Rozga.

judo tekst

U ekipnom natjecanju judaši JK Kaštela bili su drugi u kadetskoj ligi, drugi u seniorskoj ligi, a na svim prvenstvima, u svim uzrasnim kategorijama, bili su među tri prvoplasirene ekipe.

Treba naglasiti da uz JK Zagreb, imaju najbrojniju mušku seniorsku ekipu među hrvatskim klubovima, dok je povećanje broja seniorki jedan od zacrtanih ciljeva i to vjerojatno ostvarivih, jer im djevojka u kadetskoj konkurenciji ne nedostaje.
Ne nedostaje im niti najmlađih članova, što pokazuje jednu širinu u djelovanju.

U JK Kaštela, uz Boška Rozgu s mladima rade i treneri Ante Batinić, Nenad Buzov, uz povremenu pomoć Mislava Krčeka, koji je ujedno dio seniorske natjecateljske ekipe i prvak države u svojoj kategoriji te judaša studenta Ivana Rozge, dok cijelom ekipom uspješno koordinira predsjednik kluba Ante Topić.

Iako se ponose svojim uspjesima, u deset godina svog postojanja ovaj mladi sportski klub susreće se s nekoliko nezanemarivih problema, koji se uglavnom odnose na motiviranje mladih za ostanak u judu.

 Mlađi uzrasti su iznimno zainteresirani za judo i njihova brojnost nije upitna. No, problemi s motivacijama za ostanak u sportu poput juda dolaze kasnije jer često je pitanje koliko se ovaj sport popularizira, a u pojedinim sredinama izostaje i realno vrednovanje rezultata pojedinog kluba. Evo, ove godine ostvarili smo svojevrstan rekord po broju naslova i medalja na prvenstvima, a izgleda kao da smo osvojili jednu medalju i to je to. To dovodi da momci i djevojke kada se trebaju odlučiti što dalje, ostati u judu ili ne, zaključe da nemaju nikakve benfite već ako žele ostati na tatamiju moraju odvajati od nečeg drugog, za razliku od većeg dijela njihovih vršnjaka. Na žalost, za to još uvijek nemamo rješenja. Mi u kubu se trudimo, pozivamo sponzore i poklonike sporta da se uključe u cijelu priču, za sada bezuspješno, ali nadamo se da će netko prepoznati uspjehe ovih mladih – ustvrdio je Rozga i najavio dobre rezultate kluba  i u narednoj kalendarskoj godini.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada