hren

U organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, od 10. do 13. rujna 2020. na tri lokacije u Splitu izvest će se šest predstava renomiranih umjetnika iz Francuske, Španjolske i Hrvatske.

Split će u rujnu 2020. dobiti svoj mali, ali ponosni, prvi festival suvremenog cirkusa. Festival neobičnih obitelji okupit će umjetnike iz tri država kroz šest predstava koje će u intenzivnom četverodnevnom programu splitskoj publici prikazati vrhunske monade cirkuskih obitelji iz cijele Europe. Nije slučajno da se ova karavana iskrcala baš u Splitu. Znaju za grad kroz 10 godina rada suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i 5 godina rada HALE 100, rezidencijskog prostora za suvremeni cirkus koji je do sada ugostio 60 umjetnika i više od 50 različitih programa. Stoga je prva edicija ovog festivala prilika da se proslave ovi jubileji u krugu najšire moguće obitelji. A to je samo početak.

Festival se svojom programskom selekcijom želi prezentirati kao okupljalište umjetnika i publike željne visoko kvalitetnih, inovativnih, kritičnih i angažiranih predstava suvremenog cirkusa. Prostori Doma mladih, centra grada i Mosora poslužit će kao mjesta stvaranja intimnog odnosa između umjetnika i publike, one postojeće i one nove koja će se tek upoznati sa svijetom suvremene cirkuske umjetnosti, njezinim razvojem, značajem, žanrovima i trendovima.

Festival nosi naziv „Festival neobičnih obitelji“ referirajući se na kreativnu i složenu zajednicu cirkuskih umjetnika i njihove publike. Suvremena cirkuska umjetnost je puno više od same umjetničke forme. Specifični zahtjevi za fizičkom spremom, karakter interdisciplinarnosti između izvedbene i konceptualne umjetnosti, kao i uvjeti produkcije, često obilježavaju, ne samo rad, nego i život cirkuskih umjetnika. Iz tih razloga nastaje energična, intimna i prisna suradnja među članovima kolektiva. Magija cirkusa nastaje kada se ta energija prenese na publiku. Cilj ovog festivala je stvoriti upravo taj efekt i razbiti barijere između publike i izvođača, grada i cirkuskog šatora, obitelji kao zajednice i nužnosti. Granice tijela i uma zajedničke su svima, cirkuski umjetnici samo pretvaraju te granice u kreativni proces izražavajući kroz njih metafore svakodnevnog života. Svojim nazivom ovaj Festival prepoznaje složenost i intimnost svakodnevnih ljudskih odnosa te želi otvoreno razgovarati o svim različitim aspektima životnih odabira koje na kraju od svih nas čine „cirkusante“ u vlastitim okruženjima.

PROGRAM PREDSTAVA:

10.9. četvrtak / 21:30 / plato ispred Doma mladih
Les Hommes penches - Instable (Francuska)
Predstava “Instable” od svoje premijere je jedna od najizvođenijih akrobatskih predstava u Europi!

11.9. petak / 21:30 / Amfiteatar Doma mladih
El Lado Oscuro de las Flores - Bubble (Španjolska)
“Bubble” je okršaj dva akrobata – istovremeno sirov, intenzivan, ali i intiman i romantičan.

12.9. subota / 19:00 / ispred Zlatnih vrata
Joan Catala - Pelat (Španjolska)
Predstava koja briše granice između cirkusa, plesa, kazališta i performansa, kao i granice između scene i publike.

12.9. subota / 21:30 / Amfiteatar Doma mladih
Dora Komenda i Lucija Bužančić - Linija (Hrvatska)
“Linija” je hibrid između suvremene cirkuske predstave i animiranog filma.

13.9. nedjelja / 10:00 / Planinarski dom Umberto Girometta, Mosor
Piste d'Azur - Nos (Francuska)
Na Mosor se penje 12 studenata cirkuske škole Piste d'Azur iz Francuske! Predstava “Nos”je izjava njihovog najdubljeg uvjerenja: bez obzira na to što se u svijetu događa, na kraju će uvijek biti mjesta za zabavu!

13.9. nedjelja / 21:30 / plato ispred Doma mladih
En Diciembre - Homenaje (Španjolska)
“Homenaje” je tragikomedija koja putuje od smrti do ljubavi nastala kao posveta preminulom bratu glavne protagonistice.

POPRATNI PROGRAM:

11.-13.9.2020 / 11:00h / festivalski ured
kave s umjetnicima
Dan nakon izvedbe, družit ćemo s umjetnicima uz kavu i kroasane – dođite, pitajte ih sve što vas zanima o životu cirkuskih umjetnika!

11.9.2020 / 11:00h / Beton kino
pitch session u suradnji s Deskom Kreativne Europe
Upoznajte hrvatske cirkuske umjetnike i projekte/produkcije na kojima rade kroz kratke sedmominutne prezentacije!

11.9.2020. / 17:00h / Amfiteatar Doma mladih
tribina
U suradnji s Cirkoramom organiziramo tribinu o hrvatskoj suvremenoj cirkuskoj sceni i javnim kulturnim politikama!

11.9.2020. / 18:00 / Beton kino
dječji cirkuski film: Ernest i Celestine
Dovedite svoju djecu na ovaj predivni animirani film! Rezervacije mjesta: https://forms.gle/2k1smp7MA4RkqPoAA

ULAZNICE:

Kupnja karata omogućena je putem Entrio sustava – putem prodaje online https://www.entrio.hr/event/festival-neobicnih-obitelji-8258 i na prodajnim mjestima: Dancing Bear (Dioklecijanova 6) i Ghetaldus (Marmontova 8 ili Trg braće Radić 10). Prodajna mjesta van Splita potražite na https://www.entrio.hr/outlets.

Radi preporuka u sprječavanju širenja COVID-19 bolesti potičemo vas da svoje karte kupite online.

Broj ulaznica je ograničen, a samo će manji broj biti dostupan za kupnju na ulazu, sat vremena prije početka predstave.
Festivalska ulaznica vrijedi za sve dane festivala i obuhvaća tri predstave s naplatom ulaska – “Instable”, “Bubble” i “Homenaje”.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij