hren

U moru brojnih novih informacija koje dobiva svaka majka, od raznih proizvoda, krema, marama za dojenje, jedno od pitanja s kojima se sigurno ne želite baviti je "jesu li bolje platnene ili jednokratne pelene?".

No, ako vas to pitanje i dalje muči, donosimo nekoliko prednosti i nedostataka jedne i druge vrste, kao i objašnjenja koje su pelene dobre za bebinu kožu.

Jesu li bolje jednokratne ili platnene pelene?

Prilikom odabira pelena za bebu trebate uzeti nekoliko stvari u obzir – koje su pelene isplativije, koje su bolje za okoliš i ono najvažnije, koje su bolje za bebinu kožu. Djeca u prosjeku nose pelene do treće godine života i to na vrlo osjetljivoj koži. Bebina koža različita je od one kod odraslih osoba jer nije zrela i još je u razvoju.

Koža naših mališana je tanja od kože odrasle osobe, potkožno masno tkivo je mnogo tanje, nije otporna na različite temperature, sklona je dehidraciji te je mnogo osjetljivija, a i lakše se razvijaju alergije na bebinoj koži.

Platnene i jednokratne pelene su izrađene od različitih materijala, s time da je velika razlika materijala koji se koristi danas i koji se koristio prije desetak godina. Od jednih i drugih je moguće razvijanje pelenskog dermatitisa ili pelenskog osipa zbog kojeg beba može biti nemirna.

Zbog toga ne čudi pitanje koje pelene kupiti.

Platnene pelene nisu kao prije 30 godina

Na pomisao platnenih pelena mnogima na pamet padaju tetra pelene koje su izrađene od stopostotnog pamuka. Danas se platnene pelene izrađuju od novih, manje propusnih materijala poput bambusa te su prilagodljive po veličinama jer se pričvršćuju čičkom ili drukerima.

Glavni nedostatak platnenih pelena uvijek je bio taj što slabije upijaju tekućinu te ih treba češće mijenjati, no to se s novim tehnologijama poprilično promijenilo. Ovo su još neke prednosti platnenih pelena.

Financijska isplativost

Kod djeteta je nužno često mijenjati pelene jer ostavljanje mokraće i izmeta može izazvati alergijske reakcije, ali i neugodu kod bebe koja izaziva nemir i plač. Današnje platnene pelene se, za razliku od tetra pelena, ne moraju mijenjati toliko često, a mogu se prati nakon korištenja.

Sve jednokratne pelene nakon korištenja idu u smeće dok platnene možete koristiti nekoliko puta. Ove novije nije potrebno prokuhavati već se lako peru u perilici uz prethodno namakanje. Umjesto da kupujete jednokratne pelene jednom tjedno, platnene možete neprestano koristiti iznova i tako malo olakšati novčanik. Uz to, postoje prilagodljive platnene pelene koje možete koristiti gotovo kroz čitavo vrijeme dok se beba ne nauči na tutu.

Cijena platnenih pelena je oko 120 kuna, što predstavlja veći jednokratni trošak, ali manji dugoročni u usporedbi s jednokratnima za koje bi kroz tri godine potrošili oko osam tisuća kuna. Uz njih možete kupiti i zaštitne gaćice koje se također mogu prati, a time još više pospješiti upijanje.

Nisu teške za bebinu kožu

Za razliku od jednokratnih pelena koje su izrađene od plastike, pamučne manje nadražuju bebinu kožu i uzrokuju manje upala na bebinoj koži. Prirodni materijali bolji su za svaki dio odjeće koji beba nosi, a posebice za ovaj posebno osjetljivi jer koža u njima lakše diše.

Ako ih uz to ne perete običnim deterdžentom nego onim koji je bez fosfata, bit će još sigurnije za kožu. Možda vas zabrinjava miris koji bi mogao ostati, no on se lako rješava uz pomoć octa, eteričnih ulja i kuhanja na malo višoj temperaturi. Premda će na svakom pakiranju biti naznačeno kolika je potrebna temperatura za pranje platnenih pelena, uobičajeno je da se peru na oko 60°C.

Bolje su za okoliš

Organski materijali, poput pamuka i bambusa, mnogo se lakše razgrađuju u prirodi nego plastika kojoj je ponekad potrebno i po nekoliko stotina godina da se razgradi. Platnene pelene najčešće ne sadrže nikakve spojeve.

Lakše učenje na tutu

Za razliku od jednokratnih pelena koje ostavljaju osjećaj suhoće kod bebe nakon obavljanja nužde, platnene mogu ostavljati osjećaj vlažnosti. Iako će od toga beba možda biti malo više uznemirena, učit će da nakon obavljanja nužde osjeća da je mokra i da treba promijeniti pelenu. Ovo bi moglo pomoći u bržem rješavanju pelena i lakšem privikavanju na tutu.

Jednokratne pelene su skuplje i lošije za kožu

Prilikom odabira jednokratnih ili platnenih pelena sigurno ćete razmišljati o tome koje su jednostavnije. Ako gledamo samo taj faktor, sigurno su jednostavnije jednokratne pelene s kojima nemate brige oko pranja.

No, nedostaci jednokratnih pelena su brojni:

  • Izrađene su od plastike i zbog toga štete okolišu, posebno ako se ne odlažu pravilno
  • Ako se fekalije ne bace u wc prije nego se pelena baci, ona se smatra opasnim otpadom
  • Stvaraju goleme količine otpadaNema mogućnosti recikliranja i korištenja za druge svrhe
  • Kemijski spojevi jednokratnih pelena mogu štetiti bebinoj koži i izazivati alergijske reakcije
  • Kupovanje jednokratnih pelena je dugoročno mnogo skuplje od platnenih
  • Djeca se teže rješavaju pelena ako koriste jednokratne
  • Mogu biti nekvalitetne te se zbog toga moraju često mijenjati, a time vam samo povećavaju financijsku računicu

Dakle, koje pelene su bolje za bebu?

Kada uzmete sve faktore u obzir dosta je teško odlučiti se za jednokratne pelene. Naravno, sve će ovisiti o vašim željama, potrebama, ali i reakcijama vaše bebe na različite materijale. Ako želite biti svjesni brige prema okolišu, smanjiti mogućnost nastanka alergija i imati bolju financijsku računicu – platnene pelene se ipak čine kao bolji odabir.

Foto : Pixabay
Izvor : N1info


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij