hren

ŠTO SIMBOLIZIRAJU?
Obožavano cvijeće popravlja raspoloženje i izaziva oduševljenje gdje god se pojavi.
Većina ljudi misli da su tulipani porijeklom iz Nizozemske s tim koliko su tamo kultni. Ali, zapravo su došli iz Srednje Azije gdje su rasli kao samoniklo cvijeće. A prvi su se uzgajali u Turskoj oko 1000. godine. Ime tulipana zapravo dolazi od turske riječi za ‘turban’ zbog sličnog izgleda.

Tulipane je u Europu u 16. stoljeću donio biolog po imenu Carolus Clusius, prema Bloom & Wild. A do 17. stoljeća popularnost tulipana porasla je. Europljani se jednostavno nisu mogli zasititi divnih cvjetova! Nizozemska je toliko voljela tulipane da se pojavio fenomen nazvan ‘manija tulipana’ i uzrokovao je skok cijene cvijeća, srušivši tržište.

Početkom 18. stoljeća tulipani su još uvijek obuzimali svijet. Turska je čak imala i cijeli festival tulipana koji se održava i danas i impresivan je prizor za vidjeti! Iznošenje tulipana izvan grada je značilo kazneno djelo i za taj čin je bilo predviđeno progonstvo, no to se danas ne provodi … srećom!

U današnje vrijeme tulipan predstavlja jedan od najpopularnijih cvjetova na svijetu. Nizozemska je najpoznatije mjesto za tulipane jer se oni široko uzgajaju i pretvaraju polja u pokrivače nevjerojatnih boja koje se mogu vidjeti tijekom proljeća.

Što simboliziraju tulipani?

Cvijeće je sjajan način da nekome izrazite svoje osjećaje jer će svaki cvijet uvijek imati svoje posebno značenje. Najčešća značenja tulipana su:

Savršena ili duboka ljubav

Najpoznatije značenje tulipana je savršena i duboka ljubav. Kako su tulipani klasični cvijet koji su mnogi voljeli već stoljećima, pridali su im značenje ljubavi. Idealno ih je dati nekome za koga imate duboku, bezuvjetnu ljubav, bilo da se radi o vašem partneru, djeci, roditeljima ili braći i sestrama.

Preporod

Kako tulipani cvatu početkom proljeća, oni također imaju značenje ponovnog rođenja. Ako poznajete nekoga tko prolazi kroz neke životne promjene, preuzima nove avanture i izazove ili je postao roditelj, ljupki buket tulipana bio bi prekrasan poklon.

Dobročinstvo

Od viktorijanskog doba tulipani su također simbol dobročinstva. Svojom vedrom prirodom i obilježjem nove sezone i novih početaka, mnoge dobrotvorne organizacije i danas koriste voljeni cvijet tulipana kako bi ih predstavio.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij